Oude IJsselstreek doet mee aan Orange the World

Oude IJsselstreek is medestander in de strijd tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich aan bij de internationale campagne Orange the World. Om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen worden op 25 november 2022 diverse gebouwen in de gemeente door lichtstralen van het Oosterlicht oranje uitgelicht. Deze vrijdagavond is er bovendien een speciale thema-avond in Ulft, waarbij de documentaire ‘Belaagd’ te zien is.
 
Documentaire ‘Belaagd’ te zien op het DRU Industriepark
Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot enkele incidenten die het nieuws halen. Het lijkt een structureel probleem  waar veel vrouwen in Nederland vroeg of laat mee te maken krijgen. Op vrijdag 25 november  organiseert de gemeente Oude IJsselstreek samen met de Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek en Veilig Thuis een avond op het DRU Industriepark in Ulft, waarbij  de documentaire ‘Belaagd’ wordt vertoond. In de documentair van KRO-NCRV vertelt een groot aantal vrouwen, van jong tot oud, over misplaatste grappen, handtastelijkheden, aanranding, seksuele intimidatie, verkrachting en geweld. Op straat, op het werk, bij het uitgaan of thuis. De vrouwen vertellen over de impact van de belaging en de angst en onvrijheid die deze veroorzaakt. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen  van vragen aan deskundigen van Veilig Thuis.

Jaarlijkse Orange the World-campagne
Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45 procent van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november  door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Op deze dag  start de jaarlijkse campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen. De campagne duurt tot 10 december. In Nederland doet inmiddels een overgrote meerderheid van de gemeenten en provincies jaarlijks mee aan de campagne, bijvoorbeeld door een gebouw oranje uit te lichten.  De kleur oranje staat voor dageraad en zonsopgang; voor een hoopvolle; geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen.

Iedereen is welkom!

De avond begint  om 19.45 uur (inloop vanaf 19:15 uur). Aanmelden van te voren mag via d.meijer@oude-ijsselstreek.nl, maar is niet nodig.

Datum:  Vrijdag 25 november 2022
Tijdstip: Inloop 19:15 uur – Aanvang 19:45 uur
Locatie: DRU Industriepark, Hutteweg 24, 7071 BV Ulft

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. De campagne wordt wereldwijd gecoördineerd door UN Women, de VN organisatie voor vrouwenrechten.

w

Stand up for women

25 November 2022

Z

Stop violence

orange the world

16 Days of Action against Violence

25 November - 10 December 2022
Orange the World