Rooie Vrouwen Festival 2018
Een geslaagd Rooie Vrouwen Festival met inspirerende verhalen van Agnes Jongerius en Nelleke Vedelaar.
Onder leiding van dagvoorzitter Naïma Ajouaau werd er gesproken over Het Nieuwe Werken (HNW) en verbinding binnen politiek en onze samenleving, met als uitgangspunt de positie van de vrouw.
De digitalisering leidt tot meer thuiswerken en minder lijfelijk contact met collega’s. Er is een oproep aan vrouwen om op te komen voor rechten en keuzes te maken. Agnes Jongerius geeft aan dat ze 15 jaar bekend is met HNW. Het verschil met traditioneel werken is de vrijheid om zelf je werk te regelen. Dit geeft weerstand bij het middenmanagement, zij willen controle hebben over de werknemers die zij aansturen. Werknemers voelen een 24/7 bereikbaar- en beschikbaarheid. Het profijt van thuiswerken gaat naar de werkgevers, komt bij de aandeelhouders terecht. Agnes pleit voor diversiteit, laag en hoog opgeleiden met ruimte voor allen. Stop met de verharding, brandt elkaar niet af maar steun elkaar. Zorg voor de vrouwen die minder geschoold zijn en minder kansen houden op de arbeidsmarkt. Denk aan de kassière die mogelijk haar baan verliest en de ZZP-ers die onder wurgende omstandigheden het werk verrichten. Bij jongeren speelt geslacht minder, er wordt meer gekeken naar de competenties. Tot slot raadt ze ons 2 boeken aan: “1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis” van Els Kloek en “Gouden jaren” van Annegreet van Bergen. Agnes liet de trouwfoto zien van haar ouders en vertelde over haar afkomst.
In subgroepen werd over de volgende vragen gediscussieerd: ‘Hoe vinden we elkaar in de politiek en in de samenleving?” en “Op welke manier zorgen we voor verbinding?” In het kort de bevindingen uit de groepen: het begint bij elkaar kennen, dan weet je elkaar te vinden. Er zijn minder mensen in de politiek, er is weerstand en er lopen leden weg van de PvdA. Scholing is een aandachtspunt, opgeleid worden om het werk te doen en minder eigenbelang laten meespelen. Er is weinig diversiteit, hoe bereiken we de allochtonen en de jonge vrouwen. Vrouwen steun elkaar, zoek elkaar op en onderneem activiteiten, bij verenigingen, de moskee, op congressen, op je werk en via social media. In de PvdA verbinding maken door een platform, regionaal netwerk opbouwen. Toon lef en onderneem actie. Durf de zaken te benoemen, blijf elkaar aanspreken en laat de verantwoording los. De oudere vrouwen kunnen de jongeren inspireren. Wees solidair.
Het verhaal van Nelleke Vedelaar: ze wil de vrouw een gezicht geven, versterking van de positie van vrouwen maakt het contact met mannen gemakkelijker. Mannen laten zich eerder horen. Er zijn binnen de PvdA veel jonge socialisten. Nelleke geeft aan dat het PvdA-bestuur in vernieuwing een actiegerichte partij is met vertrouwen. De PvdA is een emancipatiepartij, en roept ook de mannen op zich aan te sluiten; emanciperen doe je samen. In steden zie je meer hoog opgeleide vrouwen, houdt de diversiteit in opleiding in verbinding met elkaar. Ga de dialoog aan met elkaar. Nelleke ziet een verharding in de maatschappij en roept op tot mobiliseren. Vrouwen luister naar elkaar, laat je horen. Binnen de PvdA is er ruimte voor iedereen. Toon waardering voor de vrijwilligers die in de politiek en daarbuiten zich dagelijks inzetten. Zij verdienen de aandacht en steun. Vanuit een positieve instelling meepraten over de toekomst.
De intermezzo’s werden verzorgd door Wil (Ingrid Zweers), een moderne vrouw die worstelt met de digitalisering in haar werk en de combinatie van thuiswerken en de zorg voor kind en huis. Een herkenbaar verhaal met een luchtige inslag.
Een dag met veel positieve energie en saamhorigheid. We hebben een mooie verbinding met elkaar gerealiseerd.