Menstruatie-armoede: ook in Oude IJsselstreek

De Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek hebben een brief gestuurd naar alle scholen binnen de gemeente Oude IJsselstreek om aandacht te vragen voor menstruatie-armoede en dit bespreekbaar te maken op de scholen.

Brief periodiek borstonderzoek

Menstruatie-armoede

De Rooie Vrouwen horen regelmatig van inwoners dat zij niet genoeg geld hebben om maandverband of tampons te kopen voor zichzelf en hun dochters. Menstruatie-armoede speelt dus ook in de gemeente Oude IJsselstreek!

Landelijk blijkt dat 1 op de 10 meisjes/vrouwen niet genoeg geld hebben voor maandverband en tampons. Zij nemen hun toevlucht tot wc-papier, vodden of zelfs luiers van hun kinderen/broertjes of zusjes. Schrijnend. Zij gaan dan niet naar school, naar werk of bij vrienden op bezoek. Men loopt hierdoor achterstand op.

Naast financiële armoede speelt ook de onmogelijkheid dit te kunnen bespreken met school of de ouders. Hierdoor kunnen jonge meiden dit probleem ook niet aankaarten en hebben geen mogelijkheid hier enige verandering in te brengen.

Het bespreken is moeilijk, je geldgebrek bespreken is al lastig, over je menstruatie praten komt er dan nog eens bij. Dat is zeer vervelend en ligt erg gevoelig. Het is enorm schrijnend dat dit probleem er is hier in een rijk land als Nederland.

Het gaat om een gemiddeld bedrag van acht euro per maand. De keuze tussen eten en drinken of een pak maandverband. Dit moet en kan anders.

Wij zijn erg benieuwd of u op de hoogte bent of dit ook bij leerlingen van u speelt.
·       Hoe gaat u eventueel om met deze signalen en wat doet u als school om deze kinderen tegemoet te komen, wat kunt u doen?
·       Biedt uw school de mogelijkheid aan jonge meiden om dit probleem aan te kaarten?
·       Biedt u als school deze producten gratis aan, liggen ze op de toiletten?
·       Wordt hier ook klassikaal over gesproken, hoe is de voorlichting hierover?