Snellere verzending en gratis wegwerp mondkapjes.

Aan het college van burgemeester en wethouders gemeente Oude IJsselstreek
Datum: 25-10-2020

Geacht college,

Naar aanleiding van uw bericht betreffende het verzenden van mondkapjes aan alle inwoners van Oude IJsselstreek willen wij u het volgende laten weten.

Wij zijn erg blij met uw besluit om in onze gemeente gratis mondkapjes te verstrekken. Niet alleen het stigmatiseren van mensen met een kleine beurs wordt zo voorkomen, ook de milieuoverwegingen spreken ons aan. Met dit besluit laat u in de regio een goed voorbeeld zien.

Toch willen wij u enkele praktische punten voorleggen.

Het duurt te lang eer de mondkapjes verstuurd kunnen worden. Dit in de wetenschap dat de besmettingen in hoog tempo oplopen en ziekenhuizen worden gedwongen de reguliere zorg af te schalen. De situatie is ernstig.  Een andere mogelijkheid is dat over vijf á zes weken het aantal besmettingen is teruggelopen en er een vaccin beschikbaar is.

Ook kan het zijn dat tussen nu en vijf weken het Kabinet een verplichting oplegt tot het dragen van een mondkapje.

Al met al betekent dat voor ons dat er zoveel mogelijk bescherming van onze inwoners op dit moment gewenst is.

Wij verzoeken u daarom na te gaan of het mogelijk is de mondkapjes eerder te verzenden.

In afwachting van een kortere levertijd vragen wij u tevens tot die tijd bij alle winkels en openbare gelegenheden de verstrekking van een wegwerp mondkapje mogelijk te maken. Ook na het verzenden van het katoenen kapje zal dit nodig zijn. Naar ons idee heeft hier de algemene volksgezondheid een hogere prioriteit dan de milieuoverwegingen die gelden bij een wegwerp mondkapje. Het is even niet anders.

Graag zien wij uw antwoord tegemoet.

Met vriendelijke groeten,
Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek,

Mondkapje